Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851
Aug 17, 2021

Endeldarmkanker: Wie heeft écht een operatie nodig? Een baanbrekende studie wil dat bepalen.


Nog niet zo lang geleden rustte er een groot taboe op kanker. De mensen fluisterden dan zoiets als: ‘Hij is erg ziek…’. De tijden zijn veranderd. Nu durft men de dingen bij naam noemen. Alhoewel, er zijn nog altijd uitzonderingen – zoals endeldarmkanker.

Endeldarmkanker betreft een zone van het lichaam waar we altijd preuts over doen. Want niemand begint spontaan over zijn stoelgang tegen een vriend of collega. We kunnen er dan wel zedig over zwijgen, maar elk jaar krijgen ruim 2.500 Belgen de diagnose endeldarmkanker. Met alle leed dat ermee samengaat.

Hoe behandelen we endeldarmkanker vandaag?

Momenteel is de behandeling als volgt: de tumor wordt bestraald, en daarna volgt een operatie. Hierbij wordt bijna altijd de endeldarm (ook genoemd: rectum) verwijderd. En het rectum heeft net een belangrijke functie: het is het reservoir van de stoelgang.

Mensen bij wie het rectum is verwijderd, lijden vaak aan volgende symptomen:

  • Incontinentie en diarree. Beeld je in dat je twintig keer per dag naar het toilet moet! Of dat je alsnog, op de meest ongewilde momenten, ontlasting verliest.
  • Psychische klachten. De patiënt krijgt in sommige gevallen een stoma en moet dan wennen aan zijn nieuwe lichaam; het zelfbeeld kan hierdoor aangetast worden.
  • Verminderde seksualiteit. Er treden erectiestoornissen op, en de algemene seksuele beleving neemt drastisch af.

Steun een onderzoek dat veel leed zal vermijden!

Een tijd geleden nam professor dr. Mark De Ridder, Diensthoofd Radiotherapie in het UZ Brussel, kennis van een alles veranderende vaststelling. Want wat bleek? Heel wat patiënten die omwille van een verzwakte gezondheid geen operatie kregen, bleven na een geslaagde bestraling kankervrij. Dat betekent dat een operatie niet voor elke patiënt nodig is.

Hoe weet je nu wie die operatie écht nodig heeft … en bij wie die overbodig is? Dat wil prof. dr. De Ridder met een baanbrekende studie bepalen, samen met biostatisticus prof. dr. Kurt Barbé, die je misschien kent van de coronacijfers. Samen kunnen zij een model uitwerken dat met hoge waarschijnlijkheid correct voorspelt of een rectumoperatie vereist is.

Om het samen te vatten: dankzij deze studie zullen véél meer patiënten bespaard blijven van een onnodige rectumoperatie en haar vele negatieve gevolgen. We zullen veel méér mensen een betere levenskwaliteit schenken, na een diagnose van endeldarmkanker.

De kostprijs van dit onderzoek wordt geraamd op 45.000 euro. Dat is inderdaad veel geld, maar hopelijk kunnen we deze  som verzamelen met de steun van donateurs en sympathisanten. Misschien mogen we ook op jouw steun rekenen! Dan behoor je tot een groep van warme mensen die samen vechten tegen kanker. Steun de strijd tegen kanker via deze link.

Fiscaal attest

PS: Jouw gift aan de strijd tegen endeldarmkanker heeft nog een extra positief gevolg. Voor al jouw giften vanaf 40 euro op jaarbasis krijg je een fiscaal attest dat recht geeft op een belastingvermindering van 45%.

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons