Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Kankerbestrijding: De wetenschap dat het helpt

Jouw gift steunt klinische onderzoeken naar kanker en ondersteuning van patiënten binnen het UZ Brussel. Om deze wetenschappelijke onderzoeken alle kansen te geven zijn middelen nodig. Veel middelen. Met jouw steun dringen we kanker terug. Met jouw steun redt je levens.

Steun kankerbestrijding met een online gift via deze pagina of op rekeningnummer BE75 3630 9458 5851 met vermelding van een onderzoek of discipline, vb.: ‘immunotherapie’. TIP: Voor giften vanaf 40 euro per jaar krijg je een fiscaal attest. Hiermee heb je recht op 45% belastingvermindering! Zo kost jouw gift van 40 euro in werkelijkheid maar 22 euro.

Immunotherapie

Vroeger was melanoom – de kwaadaardigste vorm van huidkanker – een ongeneeslijke ziekte. Mede dankzij het baanbrekend wetenschappelijk werk van Prof. Dr. Bart Neyns en zijn team hoeft de ziekte geen doodsverdict meer te zijn. De immunotherapie die de professor mee heeft ontwikkeld, heeft de kans op genezing van een paar procenten naar ongeveer 30% procent gebracht en is inmiddels beschikbaar voor alle patiënten. Dat is geen kleine doorbraak, maar een game changer. Om niet te zeggen: een life changer.

Via verschillende klinische onderzoeken zijn de professor en zijn team nu op zoek naar bijkomende nieuwe behandelingen die de patiënten kunnen helpen waar de huidige immunotherapie niet toereikend is. Hierbij gebruiken ze als enige wereldwijd de lichaamseigen dendritische cellen van de patiënt en boeken reeds eerste beloftevolle resultaten. Bovendien onderzoeken ze ook of deze behandelwijze toepasbaar is bij andere tumoren zoals glioblastoom (hersentumor) en longkanker.

Radiotherapie

Radiotherapie is een van de mogelijke behandelingen voor een kankerdiagnose. De radiotherapie-afdeling van het UZ Brussel is een gespecialiseerd centrum dat de meest geavanceerde technologie voor de radiotherapeutische behandeling van kankerpatiënten aanbiedt. Dankzij de levensreddende steun van donateurs kunnen we in het UZ Brussel uitzonderlijke behandelingen blijven aanbieden en veelbelovend onderzoek voeren.

Zo waren we het eerste ziekenhuis in België dat de baanbrekende radiotherapiebehandeling via het geavanceerde MRIdian-toestel kon aanbieden, waardoor een behandeling van prostaatkanker in 5 dagen kan in plaats van 8 weken. Daarnaast kunnen we in het UZ Brussel contactradiotherapie blijven aanbieden dankzij donateurs. Met lokale bestraling verkleint deze behandeling de kans op een operatie. Ook de kans op bestralingsschade aan de omliggende organen is lager met deze behandeling. Het is belangrijk dat contactradiotherapie beschikbaar blijft voor patiënten, want we zijn het enige ziekenhuis in België dat deze therapie aanbiedt. Dankzij eerdere geslaagde studies kunnen we met grote zekerheid voorspellen wie baat heeft bij deze bestraling. De studie was bovendien ook mogelijk dankzij giften van gulle donateurs.

De Borstkliniek

De Borstkliniek van het UZ Brussel is een patiëntgericht centrum voor de behandeling van zowel goedaardige als kwaadaardige borstaandoeningen. Het doel van de Borstkliniek is eenvoudig: snelle en hoogstaande zorg verlenen aan alle mensen met een borstprobleem.

Dankzij de steun van donateurs kan de Borstkliniek belangrijk wetenschappelijk onderzoek voeren en nieuwe vooruitstrevende technieken inzetten, zoals de Sentimag en de Magseed. Dankzij deze toestellen kan de radioloog niet-voelbare tumoren elegant markeren. Deze methode is voor de patiënt beduidend minder ingrijpend en minder traumatiserend dan het alternatief. De komst van deze toestellen was enkel mogelijk met giften van donateurs.

Paul De Knop Fonds

Kort na de beëindiging van zijn mandaat als rector van de Vrije Universiteit Brussel kreeg wijlen prof. Paul De Knop de diagnose dat uitgezaaide melanoomkanker werd vastgesteld. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel kwam hij in contact met prof. dr. Bart Neyns, diens onderzoeksteam en immunotherapie.

Sindsdien zette Paul De Knop zich met hart en ziel in om het onderzoek van prof. dr. Bart Neyns te steunen en richtte hij het Paul De Knop Fonds op. Onder deze vlag zette Paul De Knop acties op in samenwerking met de UZ Brussel Foundation en de VUB, om geld in te zamelen voor het onderzoek naar immunotherapie. “Ik heb mijn behandelende arts aangeboden hem te helpen bij het verzamelen van fondsen, niet voor mezelf, wel voor anderen.” – wijlen Paul De Knop

Ondertussen hebben we afscheid moeten nemen van Paul, maar zijn fonds blijft bestaan volgens zijn uitdrukkelijke wens. Vandaag levert Paul dus nog steeds een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen kanker.

Contacteer ons

Wil je meer weten over projecten rond kankerbestrijding? Wil je ons ondersteunen? Of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

De UZ Brussel Foundation kan geen medisch advies geven. Neem hiervoor contact op met jouw geneesheer.

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons