Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Samen tegen dementie

In België lijden naar schatting 200.000 mensen aan dementie, waarvan ongeveer 6 procent jonger is dan 65 jaar. De meest voorkomende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer, die verantwoordelijk is voor 70% van alle dementies in onze regio. Wist je dat dementie vandaag zelfs al de belangrijkste doodsoorzaak is in België? Steun het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en dementie in het UZ Brussel. Met jouw hulp kunnen we de ziekte van Alzheimer beter begrijpen en op termijn beter behandelen.

Oorzaken van dementie: erfelijkheid en levensstijl

De ziekte van Alzheimer kan beïnvloed worden door een genetische risicofactor: een variant van het APOE-gen. Hoewel de variant zelf niet ziekteverwekkend is, verhoogt het wel het risico op Alzheimer. Een genetische oorzaak onder de vorm van een genmutatie is gelukkig zeldzaam.

Leeftijd is de grootste risicofactor voor dementie. Vanaf de leeftijd van 85 jaar komt dementie voor bij één op drie personen. Door de vergrijzing zal het aantal personen met dementie naar schatting verdubbelen tegen 2050. Er zijn echter 14 risicofactoren voor dementie geïdentificeerd. Door deze te beïnvloeden, kan 45% van alle dementies uitgesteld of zelfs afgesteld worden. Levensstijl en preventie kunnen dus een groot verschil maken.

Dankzij jouw steun is onderzoek mogelijk

Bij het UZ Brussel wordt toonaangevend wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dementie binnen het expertisecentrum Bru-BRAIN. Met jouw gift of legaat kun je het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en andere vormen van dementie steunen en bijdragen aan betere behandelingen en zorg. Dankzij jouw steun kunnen we werken aan een toekomst waarin dementie beter begrepen en behandeld wordt. Doe nu een gift op het rekeningnummer BE75 3630 9458 5851 met vermelding ‘Bru-BRAIN’ of via deze pagina.

Tip: Voor alle giften vanaf 40 euro op jaarbasis ontvang je een fiscaal attest. Zo heb je recht op een belastingvermindering van 45% op het totale bedrag van jouw giften. Schenk je 100 euro, dan kost dat eigenlijk maar 55 euro.

 

Onderzoek naar dementie

Verschillende onderzoekslijnen zijn momenteel actief. Daarnaast nemen we ook deel aan onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer. Enkele onderzoeksthema's zijn:

  • Identificatie van biomarkers voor een betere en vroegere diagnosestelling van de ziekte van Alzheimer en om de cognitieve achteruitgang beter te voorspellen.
  • Depressie en Alzheimer: We onderzoeken of depressie een risicofactor of een vroeg symptoom is van Alzheimer en tevens testen we nieuwe behandelmethoden uit, zoals neuromodulatie.
  • Epilepsie en Alzheimer: Versnelt epileptische activiteit in het brein bij Alzheimerpatiënten de progressie van de ziekte?
  • Levenseindebeslissingen bij verworven wilsonbekwaamheid: Transdisciplinair onderzoek naar de ethische, juridische en klinische aspecten van levenseindebeslissingen bij dementie.
  • Preventie van dementie: Hoe kunnen multimodale levensstijladviezen en -aanpassingen leiden tot een verlaagd dementierisico? Deze onderzoekslijn wordt ingebed in een Europees onderzoeksconsortium en moet op korte termijn leiden tot geïndividualiseerde adviezen over dementierisico voor onze bevolking.

Wat zijn de symptomen van dementie?

Als je niet meteen op iemands naam kunt komen, is dat nog geen reden tot paniek. Het is normaal dat aandacht, concentratie en geheugen minder goed functioneren naarmate we ouder worden. Geheugenproblemen worden dan ook niet altijd veroorzaakt door een hersenziekte. Personen met dementie hebben verschillende symptomen die in drie hoofdcategorieën kunnen worden onderverdeeld:

  • Cognitieve problemen: Moeite met geheugen, aandacht, taal, oriëntatie, planning en organisatie, ….
  • Persoonlijkheids- en gedragsveranderingen: Soms zijn deze zeer mild, soms zeer uitgesproken. Deze veranderingen hebben ook wel een zeer grote weerslag op de omgeving van de persoon met dementie, en al zeker op de partnerrelatie.
  • Tekorten in dagelijkse activiteiten: Moeite met dagelijkse taken en zelfzorg, zoals het bereiden van maaltijden, aankleden en persoonlijke hygiëne waardoor de persoon met dementie afhankelijk wordt van derden.

 

Voor sommige hersenziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, kan de diagnose binnen onze geheugenkliniek Bru-BRAIN al gesteld worden vanaf de eerste geheugensymptomen, nog voor het dementiestadium bereikt is. Dat biedt mogelijkheden naar voorafgaande zorgplanning toe: de wilsbekwame persoon met een hersenziekte zal in overleg met zijn naasten en met zijn zorgverstrekkers nadenken over zijn / haar wensen naar de toekomst toe. Levenseindebeslissingen kunnen hier deel van uit maken.

Over Bru-BRAIN

Bru-BRAIN is de transdisciplinaire geheugenkliniek van het UZ Brussel. De diensten neurologie, geriatrie en psychiatrie bundelen de krachten voor een gespecialiseerde diagnose en behandeling van hersenziekten die dementie kunnen veroorzaken. Onze aanpak is steeds maatwerk en voor elke persoon verschillend. Als 1 van de 12 door het RIZIV-erkende centra in België, biedt onze geheugenkliniek ook een gepersonaliseerd revalidatieprogramma aan. Dit programma wordt gedragen door de (neuro)psychologen, ergotherapeuten en de artsen die verbonden zijn aan Bru-BRAIN.

Binnen Bru-BRAIN gebeurt ook doorgedreven wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, veroudering en preventie van dementie. We zijn in deze voortrekkers op nationaal en Europees vlak. Bru-BRAIN werd daarom in 2022 erkend als volwaardig lid van het European Alzheimer Disease Consortium (EADC). Dit is een netwerk van Europese expertisecentra met als doelstelling om de kennis van de ziekte van Alzheimer te vergroten teneinde de ziekte beter te behandelen en in de toekomst zelfs te voorkomen. Om toe te mogen treden tot EADC moeten leden een aantoonbare traditie hebben van internationaal toonaangevend wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

Contacteer ons

Heb je nog vragen over het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en dementie? Wil je ons steunen? Je kan steeds terecht bij ons voor meer uitleg.

De UZ Brussel Foundation (BE 0449.012.406) werft fondsen voor o.a. Bru-BRAIN en de dienst Neurologie van het UZ Brussel. De zorgverleners van het UZ Brussel verwerken zelf geen donateursgegevens. De UZ Brussel Foundation kan geen medisch advies geven. Neem hiervoor contact op met jouw geneesheer.

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons