Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851
Jun 28, 2021

De Roze Prikballon: een getuigenis over een IVF-traject


Een kind krijgen is vaak één van de mooiste momenten uit het leven. Ook al loopt het zwangerschapsproces niet altijd van een leien dakje. In dat geval kan medische begeleiding via in-vitrofertilisatie (IVF) een oplossing zijn. Ann vertelt haar IVF-verhaal in het boek: De Roze Prikballon.

Ann hield een dagboek bij tijdens haar traject. Hierin noteerde ze haar ups en downs, haar hoop, wanhoop en frustraties. Wat aanvankelijk begon als een spannend zwangerschapsavontuur veranderde op een paar maanden tijd in een ongelooflijk intens en hobbelig parcours. Zwanger worden bleek een moeilijk te vervullen wens. Zelfs met de hulp van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van IVF en onder begeleiding van gerenommeerde specialisten. Tot ze terecht kwam bij het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZ Brussel.

Hoe het allemaal begon

Ann en Jan leren elkaar tien jaar geleden kennen. De klik is er meteen. Al snel volgen de grote levensplannen: huisje, tuintje, kindje. Het gelukkige koppel hoopt snel in verwachting te raken. Wanneer dit na enkele maanden nog niet het geval is, gaan ze te rade bij Anns gynaecoloog. Die staat weigerachtig tegenover een vruchtbaarheidstest, omdat het nog te vroeg is. Ann en Jan proberen volgens de arts nog niet lang genoeg om zwanger te raken. Maar het koppel dringt aan op een test. Begrijpelijk, want een kinderwens gaat gepaard met sterke emoties en verlangens. Dan wil je zekerheid hebben. De uitslag van de test brengt slecht nieuws. Ann en Jan hebben omwille van samenlopende factoren slechts 2% kans om op een natuurlijke manier in verwachting te raken. Een maand later starten ze al met een eerste IVF-traject. Een positieve ingesteldheid en geloof in de wetenschap zorgen ervoor dat ze hoopvol blijven. 

De start van een IVF-traject 

Het jonge koppel kiest een ziekenhuis in de buurt en start de behandeling vol goede moed. Maar de eerste stappen in hun IVF-traject zijn zeer moeilijk. De ingreep waarbij eicellen aangeprikt worden verloopt moeizaam en de behandelende arts verliest zijn geduld. Het resultaat van deze eerste behandeling lijkt wél positief want uit de aangeprikte eicellen zou er één succesvol bevrucht zijn om terug te plaatsen … tot het moment van de opvolgafspraak. In de wachtzaal, vlak voor het moment van terugplaatsing, krijgt Ann telefonisch te horen dat de terugplaatsing van het embryo niet kan gebeuren omdat het gestopt blijkt te zijn met delen. Ze dienen een nieuwe afspraak te maken en worden direct naar huis gestuurd. De verslagenheid en het onbegrip zijn enorm. Daar staan ze dan... Als patiënt blijf je achter met een heleboel vragen en psychologische begeleiding is op dat moment jammer genoeg onbestaande. 

Een kijkoperatie en een tweede IVF-behandeling leveren opnieuw geen resultaat op. De gynaecoloog adviseert hen om de handdoek in de ring te werpen na amper twee pogingen. Maar Ann blijft positief en strijdvaardig. Via vrienden en collega’s komt ze terecht bij andere behandelende instellingen en artsen, ook zonder resultaat. De artsen lijken unaniem, een behandeling heeft te weinig zin. De kinderwens wordt beter opgeborgen. Maar alles verandert wanneer Ann en Jan bij het CRG van het UZ Brussel aankloppen … 

Een andere aanpak bij het CRG mét resultaat 

Bij het CRG in het UZ Brussel krijgt Ann een hoopvolle boodschap te horen. ‘Je hebt wél kans om in verwachting te raken.’ De betrokkenheid en positiviteit van de behandelende arts, prof. dr. Tournaye, van het UZ Brussel werken aanstekelijk. ‘Eindelijk heb ik een arts die in ons gelooft’. 

Dankzij zijn ervaring en expertise weet prof. dr. Tournaye al snel de juiste behandeling met aangepaste dosering van hormonen te kiezen. Wat kort voordien een verloren zaak leek, wordt in het CRG mogelijk gemaakt. Ann en Jan raken zwanger van hun eerste kindje. Ze zijn dolgelukkig: ‘Ik ben de mensen van het CRG eeuwig dankbaar. Eindelijk kregen we de juiste begeleiding en bovendien op een warme, menselijke manier. Het CRG heeft onze droom waar gemaakt.’ 

Lees verder onder de foto.

UZBrusselFoundation-CRG-DeRozePrikballon-1

Ann deelt haar verhaal in De Roze Prikballon 

Bij de opstart van het IVF-traject wil Ann hier niet onmiddellijk over praten met haar omgeving. Ze ervaart een taboe rond IVF. Al snel merkt ze dat het onmogelijk is om dit niet te delen met vrienden en familie. De verandering in levensstijl wekt vragen op. Bovendien heb je de steun van mensen om je heen nodig om je door de emotionele rollercoaster van het IVF-traject te helpen.  

Daarom wil Ann het taboe doorprikken en het gesprek rond IVF op gang brengen. Tijdens haar IVF-traject schreef ze haar ervaringen neer in een dagboek. Deze vormen de basis van haar boek: De Roze Prikballon. Het brengt een unieke, authentieke én ongefilterde kijk op een vurige kinderwens met IVF-traject. Het boek is een beklijvend relaas geworden waar tegenslag en hoop haasje over springen, waar geluk en verdriet om de meeste aandacht hengelen. Maar het is bovenal een verhaal van doorzetten, relativeren en niet aflatende moed.

De Roze Prikballon is een must-read voor iedereen die in een IVF-traject zit. Maar ook wanneer iemand van jouw familie of vrienden een gelijkaardig traject doorloopt, vormt het boek een enorme meerwaarde. Het boek biedt immers een belangrijke steun en inzichten tijdens een intens vruchtbaarheidstraject.  

Meer nog, wanneer je het boek koopt, help je ook andere patiënten van het CRG. Want voor elk verkocht boek doneert Ann een deel van de opbrengst aan het CRG. Het CRG zal deze steun aanwenden voor initiatieven rond patient centered care en patient empowerment. Dit houdt concreet in dat er ingezet wordt op projecten rond het optimaliseren van de ondersteuning en psychosociale begeleiding van wensouders, het vergroten van de betrokkenheid van de eventuele partner, het vormgeven van contactmomenten met de embryologen en investeringen in een aangename omgeving voor onze patiënten.  

Bestel het boek: www.derozeprikballon.be 

Steun het onderzoek van het CRG: www.uzbrusselfoundation.be/brussels-ivf

Lees verder onder de foto.

UZBrusselFoundation-CRG-DeRozePrikballon-2

Over het CRG  

Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel ontvangt jaarlijks meer dan 2.000 wensouders uit binnen- en buitenland voor het vervullen van hun kinderwens. De expertise van deze fertiliteitskliniek en haar gespecialiseerd medewerkers zijn wereldbefaamd. Sinds het ontstaan van het centrum in 1983 zijn al meer dan 50.000 baby's geboren uit de behandeling van hun ouders. 

Wil je weten of het CRG jou kan bijstaan bij je kinderwens en kan helpen door middel van een vruchtbaarheidsbehandeling? Neem dan contact op via deze website: www.brusselsivf.be/contacteer-ons  

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons