Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851
Jan 17, 2020

Pijnbestrijding door Virtual Reality: het verhaal van Finn


VR-bril-met-smartphone
 
Finn is een patiëntje in het KidZ Health Castle, het kinderziekenhuis van het UZ Brussel in Jette. Hij komt wekelijks langs voor therapie. sinds kort gebeurt dit met een VR-bril.

Je hoopt dat je kind niet ziek wordt. En je wilt al helemaal niet dat het afziet. Want ieder mens met het hart op de juiste plaats wenst een kind alleen maar het beste toe. Helaas, het leven is soms verre van eerlijk.

Maar vandaag verandert dat. Vandaag krijg je een unieke kans om pijn bij kinderen op een bijzondere manier weg te toveren. Hoe dat kan? Dan moeten we je eerst over Finn vertellen …

Finn komt naar het KidZ Health Castle 

In april 2018 komt de kleine Finn voor het eerst in ons KidZ Health Castle. Finn lijdt aan een zeldzame, ongeneeslijke ziekte: het syndroom van Hunter. Die treft minder dan 1 op 100.000 kinderen ... maar dus wél Finn.

Finn komt elke vrijdag langs voor therapie. Dan wordt een infuus ingebracht. Voor de jongen is dat telkens een verschrikking: Finn heeft een panische angst voor naalden. Bovendien heeft hij een ‘moeilijke’ huid om te prikken. Soms zit het infuus pas goed bij de tweede of derde poging. Sussen helpt dan niet. Finn huilt, schreeuwt, springt op … Telkens Femke, de mama van Finn, haar kind zo angstig ziet, breekt haar moederhart.

We hebben van alles geprobeerd om zijn angst weg te nemen: een speeltje, een beloning, zelfs lachgas … Niets hielp. Finn werd alleen maar banger.

De introductie van de VR-bril

Toen introduceerden onze artsen iets nieuws: een VR-bril (‘VR’ staat voor virtuele realiteit). Sinds we deze bril gebruiken, geeft Finn geen kik meer. Dat lijkt science fiction, maar het werkt écht.

Want zodra Finn de VR-bril opzet, belandt hij in een andere wereld. In een duikboot bijvoorbeeld. Dan vertelt hij honderduit over walvissen, schildpadden, zeesterren ... Hij is helemaal afgeleid en voelt de prik zelfs niet. De VR-bril is een fantastisch redmiddel voor dit ventje en veel andere kleine kinderen die pijn en angst moeten overwinnen.

We hebben momenteel maar één bril in heel het ziekenhuis. Je begrijpt dat dit niet volstaat om ieder patiëntje te helpen. We hebben jouw steun dus hard nodig.

En de andere patiënten?

Hoeveel kost een bijkomende VR-bril dan? Ongeveer 3.145 euro. In die som zit het montuur, een smartphone en één jaarlicentie voor de speciale 3D-filmpjes. Daarom vragen wij jouw hulp. Als we voldoende vrienden vind die elk een kleine som willen geven … dan kopen we zo’n unieke VR-bril die pijn wegneemt. Met jouw gift laat je onze patiëntjes even hun ziekte vergeten. Met jouw warme donatie maak je de ziekte en pijn van kinderen alwéér een stukje draaglijker!

De vele troeven van de VR-bril

Het is uitvoerig bewezen: een kind dat is afgeleid, vergeet de pijn. Dat komt van pas op de spoedgevallendienst, de intensieve zorg, maar ook bij een injectie, het wisselen van verbanden, enz. ... Een educatief filmpje kijken voorafgaand aan een operatie kan ook al veel vragen en twijfels wegnemen. Patiëntjes zijn veel minder angstig. Bovendien bevordert een VR-bril het medisch onderzoek. Want een kalm kind vergemakkelijkt het werk van zowel dokters als het verplegend personeel. 

De VR-bril is, dankzij de verschillende modules, geschikt voor alle leeftijden. Bij de hele kleintjes gaat het vooral om filmpjes kijken en beleven; bij de oudere kinderen is het al iets interactiever. Help ons daarom vandaag nog met jouw bijdrage om een VR-bril aan te schaffen.

Finn_vr-bril
Finn met de VR-bril.

 

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons