Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11
Aug 19, 2020

Villa Samson heeft dringend meer interactief dierenspeelgoed nodig


De therapiedieren van Villa Samson spelen elke dag met patiënten van het UZ Brussel. Daarvoor maken ze gebruik van interactief speelgoed. Dit helpt het herstel en patiënten putten hier veel kracht uit, zowel mentaal als fysiek. Maar er is een probleem... Vicky en Chantal vertellen jou er meer over.

Los jij ook zo graag raadsels op? Ik ook. En hoe meer moeite ik moet doen om een kruiswoordraadsel, een woordzoeker of een sudoku op te lossen, hoe leuker ik het vind. Maar stel dat je elke dag opnieuw, telkens weer diezelfde puzzel moest oplossen… dat gaat vervelen. De uitdaging is weg, want je kent de oplossing toch al!

Villa Samson heeft nieuw interactief speelgoed nodig

En dat is precies wat de therapiedieren in Villa Samson momenteel ondervinden. De dieren kennen het aanwezige interactieve speelgoed door en door. Hoe vaker ze eenzelfde opdracht uitvoeren, hoe sneller ze klaar zijn. Meer variatie en een groter aanbod van het spel- en therapiemateriaal zou daarom fijn zijn. Vooral voor de patiënten die hier regelmatig op bezoek komen om samen met onze dieren al spelend te genezen. En daar kan jij ons bij helpen.

UZ Brussel Foundation - Villa Samson - Dierenspeelgoed - Beweging therapie - Chantal en MaxVilla Samson doorbreekt de ziekenhuissleur

Een van die patiënten is Chantal, 51 jaar. Ze is nog veel te jong om stil te zitten. Maar helaas wordt Chantal onverwacht geveld door een beroerte. Je weet misschien uit jouw eigen omgeving hoe ernstig de gevolgen van een beroerte kunnen zijn. Voor Chantal betekent dit onder meer een linkerarm en linkerhand die ze nauwelijks meer kan bewegen. Haar rechterhand is stijf en stram.

Tijdens haar drie maanden lange ziekenhuisverblijf voelt Chantal zich vaak eenzaam. Haar twee volwassen zonen hebben een veeleisende job en kunnen niet altijd langskomen. Bovendien mist ze haar kat Fifi. Gelukkig ziet ze op de tv in haar ziekenhuiskamer informatie over Villa Samson en neemt ze contact met mij op. Ik vertelde haar dat ze altijd welkom is, als de behandelend arts het goed vindt. En zo gezegd, zo gedaan! Al snel komt Chantal twee keer in de week naar Villa Samson.

Hoe helpt interactief speelgoed het herstel?

UZ Brussel Foundation - Villa Samson - Dierenspeelgoed - Beweging therapie - Patient met speelgoedChantal put kracht uit de bezoekjes aan Villa Samson, zowel mentaal als fysiek! Chantal is van nature geen kalm persoon. Ze voelt zich altijd erg gespannen. Maar in Villa Samson komt ze helemaal tot rust. Het contact met de dieren is heel belangrijk voor haar. Het spelen met de katten en honden doet haar enorm veel deugd. Sterker nog: het motiveert haar om te herstellen. Tijdens een bezoekje vertelt ze:

“In Villa Samson kom ik op adem. Hier kan ik mijn gedachten verzetten en even ontsnappen uit de ziekenhuissleur. Heb je trouwens gezien dat er al wat meer beweging zit in mijn rechterhand? Goed hè!

Ik krijg steeds meer kracht in mijn vingers. De spelletjes die ik hier doe met de therapiedieren helpen daar vast ook bij. Het is voor mij echt een hele uitdaging om zo’n klein hondenkoekje uit een potje te halen. Als ik genoeg grip heb, doe ik het koekje in zo’n verstoptoestel. Daarna mag Max, mijn oogappel, de koekjes zoeken en opeten. Hij helpt mij heel goed!”

Ook bij een simpele activiteit zoals Max borstelen of aaien, gebruikt Chantal haar rechterarm en hand. En dat lukt elke keer een tikkeltje beter. Ondertussen kan ze ook al de duim van haar linkerhand een beetje bewegen!

Help ons meer interactief dierenspeelgoed aanschaffen

UZ Brussel Foundation - Villa Samson - Dierenspeelgoed - Beweging therapie - Vicky met patient en hond

Onze therapiedieren spelen dag in dag uit met hetzelfde speelgoed. Het aanwezige oefenmateriaal zoals het verstoptoestel voor koekjes bevat al lang geen uitdaging meer voor hen. En dat valt onze patiënten zoals Chantal ook op:

Vicky, ik merk dat Max het verstoptoestel ondertussen vanbinnen en vanbuiten kent. Het kost hem maar enkele seconden om de koekjes te vinden.

Dat vind ik ergens wel logisch. Want we spelen altijd hetzelfde spelletje bij mijn bezoek. En ik ben uiteraard niet de enige patiënt die dit spel met hem speelt!

Vooral voor de jongere patiëntjes in Villa Samson lijkt mij dit minder leuk. Ze kijken vol verwachting uit naar het spelletje en dan is het meteen gedaan. Bestaan er niet meer van die interactieve spelletjes? Dan hebben de dieren en wij, de patiënten, wat meer afwisseling…”

UZ Brussel Foundation - Villa Samson - Dierenspeelgoed - Beweging therapie - Vicky en Obie

Jouw vrije bijdrage maakt het verschil!

Gelukkig bestaat er een groot aanbod aan dierenspeeltjes. Alleen is er een probleem… ik heb niet genoeg geld voor de aankoop van nieuw speelgoed. Daarom vraag ik jou om hulp. Schenk jij onze therapiedieren een nieuw stuk speelgoed? 

Alvast hartelijk dank voor jouw prachtige bijdrage!

Warme groeten,

Vicky De Baere
Coördinator Villa Samson

Tip: dit jaar beloont de overheid jouw generositeit met een nóg groter fiscaal voordeel. Zo krijg je i.p.v. 45% maar liefst 60% belastingvermindering voor jouw giften vanaf 40 euro. Jouw gift van 40 euro kost je dus maar 16 euro.

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11

Volg ons