Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11
May 26, 2020

De invloed van Corona op Corporate Social Responsibility


Corona houdt ons nog steeds in de ban, iedereen is erdoor geraakt. Het zijn verwarrende tijden, die we snel achter ons willen laten. Maar deze situatie heeft ook zeker een positief effect gehad op de samenleving en ook in de bedrijfswereld. Lees verder en ontdek wat jij kan doen om het goede doel te blijven steunen in tijden van Corona. Met enkele concrete voorbeelden doe je zeker inspiratie op om zelf de handen uit de mouwen te steken. En ontdek hoe jouw organisatie zelf ook de voordelen zal plukken. Onderaan het artikel vind je de contactgegevens van onze MVO-expert. Zij geeft jou gratis advies.

fusion-medical-animation-Corona-virus-unsplash

MVO-beleid als belangrijke pijler

Corporate Social Responsibility (CSR) is ondertussen een gekende term. Het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een belangrijke doelstelling geworden voor bedrijven, groot en klein. Er is het trotse gevoel van de ondersteuning van een goed doel, maar het gaat verder dan dat. Een sterk en consistent MVO-beleid is een hoeksteen geworden van de identiteit van vele bedrijven. Zeker met een klantenbasis die zich sterk identificeert met het goede doel. MVO heeft niet alleen een positieve bijdrage, het is ook steeds meer een manier om de betrokkenheid bij de moderne consument te verdiepen. Begin 2020 werd de UZ Brussel Foundation steeds vaker benaderd door bedrijven die het UZ Brussel wilden opnemen in hun MVO-beleid. Samen met deze bedrijven werken wij speciale programma’s uit en bouwen we structurele relaties op, waarbij we elkaar ondersteunen en versterken.

 

"Maar de corona-lockdown bracht niet alleen negativiteit.
Een onverwachts effect stak de kop op."

 

De invloed van Covid-19 op een ziekenhuis

De bedrijven moeten tijden dicht, iedereen die kan werkt van thuis, de cafés en restaurants sluiten voorlopig hun deuren. Veel projecten komen on hold te staan en in de zorgsector is het alle hens aan dek. Dat is niet anders in UZ Brussel. Al snel kwam er een aangepaste structuur. Deze paste binnen de nieuwe richtlijnen van de overheid en het Ministerie van Volksgezondheid. Enkel noodzakelijke consultaties gingen door. Het ziekenhuis werd in twee gedeeld (Covid en non-Covid afdelingen), alle bijeenkomsten werden stopgezet en alle administratieve jobs werden van thuis uitgeoefend. Net als die van de UZ Brussel Foundation. Maar de corona-lockdown bracht niet alleen negativiteit. Een onverwachts effect stak de kop op.

De warme solidariteit van België

Terwijl de collega’s in het ziekenhuis in Jette de strijd aangaan met de onzichtbare vijand, werken mijn collega’s en ik van thuis uit. De vraag naar steun was en is nog steeds groot. Iedere vorm van steun wordt hard geapprecieerd. Want we kunnen elke hulp gebruiken in deze strijd. Op onze steunpagina kan je op de teller volgen hoeveel financiële middelen werden opgehaald. Met deze giften ondersteunen we het zorgpersoneel dat zich zo hard inzet. Zo hebben we Villa Samson tijdelijk kunnen inrichten als ontspanningspunt, waar de zorgverstrekkers op adem kunnen komen en kunnen praten met psychotherapeuten in een aangename omgeving. Daarnaast kregen we niet enkel financiële steun maar ook andere vormen van donaties. Het aantal bedrijven dat ons contacteerde blies ons van onze sokken.

UZ Brussel - Corona zorgverleners - beschermende kledijNaaiatelier UZ Brussel

De paashaas vond zijn weg naar UZ Brussel

Al snel werd de UZ Brussel Foundation gecontacteerd door bedrijven en particulieren met een duidelijke vraag: “hoe kunnen wij helpen?”. Iedereen wilt op zijn manier zijn steentje bijdragen, ook al is dit niet altijd in de vorm van financiële steun. Want dit kan ook op andere manieren. Zo werden er duizenden plantjes geleverd voor onze medewerkers door FloraluxRituals schonk goodiebags. Bioderma stuurde liters handcrème onze richting uit. En ga zo maar door… Daarnaast kregen we ook heel veel lekkere donaties zoals donuts, frietjes, ijsjes, pizza, drinken, … én chocolade. Véél chocolade. Waar we allemaal in ons kot moeten blijven, vond de paashaas toch zijn weg naar UZ Brussel. Via verschillende wegen werden kilo’s chocolade gedoneerd aan de medewerkers van het ziekenhuis. Maar we hebben ook lekker en gezond fruit gedoneerd gekregen via Fruitful Office en hun klanten. Deze fruitbezorgservice voor bedrijven in België had hun klanten gevraagd om hun bestellingen te laten lopen, maar in plaats dat de fruitmanden geleverd werden in de nu lege bedrijven, werden ze gedoneerd aan zorginstellingen en ook aan UZ Brussel. En ook BNP Paribas FortisCofinimmo en Iglo speelden een uitzonderlijke rol in dit CSR-verhaal. Binnenkort lees je in detail wat zij mee mogelijk maakten binnen ons ziekenhuis.

Floralux schenkt plantjes aan UZ BrusselChris De Kater met paaseitjesRituals schenkt goodiebags aan UZ Brussel Foundation

Hoe doe je dat nu: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in tijden van Corona?

tanja

Al die bedrijven hebben getoond dat MVO tijdens de quarantaine-periode zeker en vast mogelijk is. Het zijn moeilijke en onzekere situaties voor iedereen, en toch blijven zij zich inzetten voor het goede doel. Ook jij of jouw bedrijf kan ons op dit kritieke moment steunen. Zet de groothartigheid van jouw firma in the picture. Jouw goede daad zorgt bovendien voor een verhoogd zichtbaarheid van jouw merk op social media. 

Hoor eens binnen jouw eigen bedrijf of er al mooie initiatieven lopen, zo niet kan je er zelf opzetten. Iedereen kan zijn steentje bijdragen binnen een CSR-programma, zelfs tijdens een lockdown.Het is mooi te zien dat iedereen op zijn manier wilt helpen, en daar draait het uiteindelijk om: People Helping People.

Contacteer ons

Wil je graag weten hoe jij een verschil kan maken? Neem contact op met mij, als CSR-verantwoordelijke binnen de UZ Brussel Foundation geef ik jou graag vrijblijvend advies over alle mogelijkheden. Zo maak jij mee het verschil voor de patiënten van het UZ Brussel. En zet de gulheid van jouw onderneming in de verf. Laten we samen bouwen aan een duurzame relatie.

Tel: 0032 476 60 27 81
Email: tanja.maes@uzbrussel.be

 

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11

Volg ons