Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851
Mar 2, 2020

Aan alle vrijwilligers van UZ Brussel Foundation: Bedankt!


Samen-WOEF_1

 

De UZ Brussel Foundation kan enkel bestaan met de hulp en steun van heel wat vrijwilligers. En zij verdienen het om in de bloemetjes gezet te worden. Zij zetten zich belangeloos in om mee te werken aan onze projecten. En daar willen we hen hartelijk voor bedanken.

De talloze uren die ze spenderen om het leven van patiënten te verbeteren, maken een wereld van verschil. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe ze steeds weer de motivatie en de goesting vinden om samen met ons aan de slag te gaan. En wie kan jou dat beter uitleggen dan een van onze dierbare vrijwilligers zelf? We laten Ann even aan het woord.

Ann, haar man Bernard en hun twee honden ZsaZsa en Kashmir zijn vrijwilliger bij Villa Samson. En dit doen ze met hart en ziel. Ze verzorgen begeleide ontmoetingsmomenten waar patiënten kunnen samenkomen met de twee bobtails. De voldoening die zij én de patiënten daarvan krijgen is hartverwarmend. Lees je even mee?

 

Villa_Samson_Samsonhonden_1

 

Vragen aan een vrijwilliger

UZ Brussel Foundation:
Ann, hoe zijn jullie vrijwilliger bij Villa Samson geworden?

Ann:
Mijn eerste kennismaking met Villa Samson was via de radio. Ik hoorde vertellen over een nieuw project en mijn interesse was meteen gewekt. Ik sprak erover met Bernard en al heel snel namen we contact met Villa Samson voor meer uitleg en een eerste kennismaking.

We vonden het een geweldig initiatief en het plaatje klopte gewoon. Ook Kashmir, toen hadden we nog maar één “Samson”-hond, vond het super leuk bij de kinderen. We waren allemaal onmiddellijk verkocht.

UZ Brussel Foundation:
Hoe ziet jouw vrijwilligerswerk eruit?

Ann:
We zorgen voor begeleide momenten met Kashmir en ZsaZsa. De patiënten zijn meestal kinderen of jongeren. Zij kunnen even hun zorgen vergeten en plezier beleven met onze bobtails. Dat doet wonderen voor hun spirit en vechtlust. Na een bezoek zien ze het weer helemaal zitten.

UZ Brussel Foundation:
Komt er veel kijken bij zo een begeleid moment?

Ann:
Samen met Vicky maken we een kalender op, de bezoekjes van Kashmir en ZsaZsa staan dus op voorhand gepland. We zorgen dat we een half uurtje op voorhand aanwezig zijn. Zo kunnen Kashmir en ZsaZsa volledig tot rust komen. Je moet weten dat ze dan al 2u in de auto hebben gezeten.

Zodra de kinderen met hun begeleiders aankomen volgen we een vaste procedure. Sommige patiëntjes moeten bijvoorbeeld eerst wennen aan de grootte van de Samsons. We moeten steeds rekening houden met de patiënt. Duidelijke afspraken zijn enorm belangrijk wanneer je met dieren en kinderen werkt. Wij houden continu het gedrag van de honden in de gaten. Zo kunnen de begeleiders zich focussen op de patiëntjes. 

De bedoeling is om de kinderen op hun eigen manier te laten genieten van de nabijheid van de honden. Zo mogen de kinderen bijvoorbeeld een snoepje geven voor een high-five van één van de honden. Met de tieners maken we al eens een korte wandeling in het bos achter Villa Samson, uiteraard samen met de begeleiders.

UZ Brussel Foundation:
Waarom doen jullie nog steeds vrijwilligerswerk?

Ann:
De glimlach van de kinderen. Wanneer ze met de honden spelen verschijnt er steevast een lach op hun gezicht. Die is zo oprecht en intens, dat ontroert ons telkens weer. Dat gelukzalige moment waarop kinderen hun problemen kunnen vergeten, daar doen we het voor.

Die ontmoetingsmomenten duren niet zo lang, maar dan nog vinden we dit al onze moeite meer dan waard. Ook Kashmir en ZsaZsa genieten zichtbaar van deze bezoekjes. Dat maakt dat we met plezier alle moeite doen en opofferingen maken.

Villa Samson is ook zo puur. We kunnen onszelf hier volledig wegcijferen en we weten dat onze inspanningen lonen. Het is een privilege om hier vrijwilliger te zijn. Wij blijven ons inzetten zolang de honden het prettig vinden en Villa Samson ons blijft vragen!

"Dat gelukzalige moment waarop kinderen hun problemen kunnen vergeten, daar doen we het voor."

UZ Brussel Foundation:
Hoe proberen jullie de uitdagingen van Villa Samson mee aan te pakken?

Ann:
Villa Samson is nog relatief jong en het is bovendien uniek in België. Je ziet ook dat het initiatief groeit, de mensen binnen Villa Samson doen daar hun uiterste best voor. Maar onbekend is onbemind... Velen hebben nog geen weet van Villa Samson of hebben vooroordelen, gebaseerd op een gebrek aan kennis.

Als vrijwilliger proberen wij ook hier mee te helpen, door mee te informeren waar we kunnen. We voelen dat er een plan is en dat de steun groeit. Rome en Parijs zijn ook niet op één dag gebouwd. Zo merken we bijvoorbeeld dat meer en meer jonge mensen Villa Samson als onderwerp voor hun eindwerk kiezen. Dit soort zaken biedt perspectieven en bewijst de groeiende belangstelling.

UZ Brussel Foundation:
En om af te sluiten, wat wensen jullie Villa Samson voor de toekomst?

Ann:
Wij wensen dat Villa Samson kan blijven groeien op allerlei manieren. En we wensen iedereen rond Villa Samson veel oprechte “geluksmomenten” toe. De patiënten, de medewerkers, de vrijwilligers, de donateurs, het medisch personeel.

 

Ook interesse? 

De hulp van Ann, Bernard, Kashmir, ZsaZsa en anderen is enorm waardevol, waarvoor we hen eeuwig dankbaar zijn. Maar we kunnen steeds nieuwe helpende handen gebruiken.

Zie je het wel zitten om samen met onze gemotiveerde vrijwilligers, zoals Ann en Bernard, de handen uit de mouwen te steken voor een goed doel dat je nauw aan het hart ligt? Neem dan contact op via coordinator@villasamson.be en Vicky geeft je met plezier de eerste uitleg.

 

Villa_Samson_Ann_met_Samsonhonden_1

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons