Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851
Feb 14, 2020

Hoe helpt Villa Samson patiënten bij een ziekenhuisopname? Het verhaal van Victoria.


Villa_Samson_Victoria_1

Victoria was een patiënte in het UZ Brussel. Ze verbleef twee maanden in het Universitair Ziekenhuis in Jette wegens langdurige ziekte. Daardoor kan ze haar geliefde huisdieren niet zien. Gelukkig was er Villa Samson.

Een ernstig ziek kind moeten achterlaten in het ziekenhuis is nooit leuk…

Hoe zou je zelf zijn als bezorgde ouder of grootouder? Je bezoekt jouw kind of kleinkind natuurlijk zo vaak mogelijk. Je houdt het gezelschap. En je brengt zo veel mogelijk vertrouwde dingen van thuis mee, zoals speelgoed, knuffels of boeken. Want zo’n ziekenhuisopname is vooral voor het kind erg zwaar. Zeker wanneer dat voor langere tijd is.

Twee maanden in het UZ Brussel

Victoria verbleef twee maanden in het UZ Brussel wegens langdurige ziekte. Twee maanden lang helemaal alleen in een ziekenhuiskamer. Weg van haar vertrouwde thuis. Weg van haar vrienden en familie. En… weg van haar lieve honden Zoë en Théo.

 “Ik heb vooral een hechte band met Zoë. Zij kent mij als niemand anders. Zij voelt wanneer het goed gaat met mij en wanneer juist niet. Thuis maak ik altijd lange wandelingen met haar en speel ik met haar. Maar ja, dat gaat natuurlijk niet als je in het ziekenhuis ligt. “

Je begrijpt dat de moeder van Victoria niets liever wilde dan het gemis van haar dochter verzachten. Ze wilde haar dochter zo graag gelukkig zien. Dé manier om dat in het ziekenhuis te bereiken diende zich al snel aan. Op de televisieschermen in haar kamer zagen Victoria en haar moeder informatie over Villa Samson. Dát sprak hen direct aan. Nergens anders in België kan je als ziekenhuispatiënt jouw eigen huisdier op bezoek ontvangen. Villa Samson is uniek!

Reünie in Villa Samson

Stel je voor hoe blij Victoria was dat dit mogelijk was in het UZ Brussel. Eindelijk kon ze haar lievelingen weer in de armen sluiten. Speciaal voor weldoeners van Villa Samson, zoals jij, vertelt Victoria hoe fijn dit voor haar en haar moeder was:

“Ik mocht van mijn behandelend arts twee dagen in de week naar Villa Samson. Dat waren voor mij echt de fijnste momenten tijdens mijn ziekenhuisverblijf! Op woensdag kwam mijn mama altijd op bezoek met mijn honden.

Meestal kregen we een kamer apart waar Zoë vrij kon rondlopen. Ik deed er kaartspelletjes met mama of we maakten samen mijn wiskundeoefeningen, terwijl Zoë naast mij lag. Mijn beste vriendin Lila is ook een keer meegekomen. Toen speelden we de hele namiddag UNO.”

“En hoe zat het dan met hondje Théo?”, vraag je je wellicht af.

“Théo kwam iets minder vaak, omdat hij nog niet helemaal zindelijk was. We wilden Villa Samson dus geen overlast bezorgen, maar Vicky, de coördinator van Villa Samson, zei dat hij altijd welkom was. En daardoor heb ik Theo toch wat beter leren kennen. Dat was belangrijk voor mij. Want die kans kreeg ik nog niet eerder, omdat hij als puppy in ons gezin kwam toen ik al opgenomen was.”

Kennismaking met Misty en Luna

In Villa Samson maakte Victoria ook kennis met de therapiedieren:

“Op andere momenten ging ik wel eens met een groep kinderen van de afdeling pediatrie naar Villa Samson voor een ‘meet-and-greet’ met de therapiedieren. Zo ontmoette ik de lieve huiskatten Misty en Luna. Die mocht ik altijd van die speciale kattensnoepjes geven.”

Je ziet wat een welkome afleiding het ernstig zieke meisje Victoria vond in Villa Samson. Als ze er eenmaal was, wilde ze bijna niet meer weg.

“Ik bleef op woensdag altijd zo lang mogelijk. Meestal vanaf een uur of twee ’s middags tot het avondeten. In Villa Samson kreeg ik zo’n gezellig thuisgevoel en kon ik even vergeten dat ik ziek was.

Mijn mama was altijd zo blij als ze terug een glimlach op mijn gezicht zag. Ze keek dan even niet zo bezorgd. Ik weet dat het voor haar ook erg moeilijk was dat ik zo lang in het ziekenhuis lag. Maar in Villa Samson vond mijn mama, samen met mij en mijn hondjes, de nodige afleiding van mijn ziekte.”

Victoria weet uit eigen ervaring hoeveel troost en steun een lief huisdier biedt, wanneer je voor lange tijd bent opgenomen in het ziekenhuis.

“Het is voor mij heel belangrijk om contact te houden met mijn huisdieren. Ik vind het altijd zó fijn om te knuffelen met Zoë en Théo. Ik mis ze heel erg!”

Voortbestaan Villa Samson

Daarom vindt Victoria het des te belangrijker dat Villa Samson blijft voortbestaan. Dit meisje denkt ook aan andere patiënten en wil je heel graag iets op het hart drukken:

“Blijf alstublieft jouw steun geven aan Villa Samson. Het is echt superbelangrijk dat ook andere langdurig zieke kinderen, tieners en ouders er de troost vinden van hun eigen huisdier.

En als ze geen dieren hebben, kunnen ze ook altijd spelen met de huiskatten Misty en Luna. Of met de andere therapiedieren. Ik heb zelf meegemaakt dat je in Villa Samson gezelligheid en afleiding vindt. Daar kun je voor heel even je pijn en je ziekte vergeten.”

We kunnen ons alleen maar aansluiten bij de oprechte wens van Victoria. Want jouw gift maakt wel degelijk een verschil voor Villa Samson en het UZ Brussel!

Doneer aan Villa Samson en de UZ Brussel Foundation, doe een vrije gift voor dit goede doel.

 

Villa_Samson_Victoria_3

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons