Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851
Jan 28, 2021

Nieuw toestel kan leed bij borstkankerpatiënten voorkomen


Borstkanker eist een zware tol van de patiënt. Dankzij een nieuw onderzoek kunnen we patiënten heel wat leed besparen. Daarvoor hebben we een nieuw toestel nodig: de Sentimag® en voor de aankoop rekenen we op jouw steun.

Wie vandaag de diagnose borstkanker krijgt, mag hoop koesteren. Het aantal overlevers is de jongste jaren enorm gestegen. Maar als je iemand met borstkanker persoonlijk kent, weet je dat deze ziekte een zware tol eist: de behandeling heeft neveneffecten. Die moeten we tot een absoluut minimum beperken.

Een ‘dikke arm’ door okselklieruitruiming

Borstkankerpatiënten met okselklieruitzaaiingen ondergaan vaak chemotherapie, gevolgd door een operatie. Daarbij worden de tumor in de borst én alle klieren in de oksel weggenomen. Na die ingreep hebben veel patiënten last van lymfe-oedeem van de arm (in de volksmond: "een dikke arm"). De arm voelt zwaar, gezwollen en dikwijls pijnlijk aan. Vaak komt er intense kinesitherapie bij kijken én het permanent dragen van een strak drukverband.

Een veelbelovend onderzoek

Heel recent kwam iets veelbelovends aan het licht. Bij een groot deel van de patiënten met milde lymfeklieraantasting verdwijnen de zieke cellen in de okselklieren door de chemo. Anders gezegd: volledige wegname van okselklieren was bij deze patiënten, achteraf gezien, niet nodig.

Met een nieuw onderzoek willen we deze patiënten identificeren om die overbodige ingreep - en de bijbehorende neveneffecten - bij hen te vermijden! Er is een nieuwe chirurgische techniek waarbij we zo’n klieruitruiming kunnen vermijden. Daartoe moeten we eerst een toestel kopen: de Sentimag®, een sonde waarmee een chirurg een tumor nauwkeurig kan opsporen, onderzoeken en – indien nodig – verwijderen.

Met jouw steun komt de Sentimag® er

Aan de Sentimag® hangt een stevig prijskaartje: meer dan 20.000 euro. Die som kunnen we enkel bij mekaar krijgen met de hulp van onze sympathisanten. Onze specialisten zijn klaar om met de studie van start te gaan; maar zonder jou staan zij nergens. Jouw gift kan de behandeling van borstkankerpatiënten verbeteren en ingrepen vermijden waar mogelijk. Steun het onderzoek naar borstkanker met jouw bijdrage.

PS: Geniet 45% belastingvermindering dankzij jouw gift

Dankzij jouw giften, vanaf 40 euro op jaarbasis, krijg je een fiscaal attest. Hiermee heb je recht op 45% belastingvermindering! Een gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro. Lees onze FAQ voor meer informatie over het fiscaal attest.

 

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons