Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851
Mar 11, 2021

Wat met het duolegaat?


Er is heel wat ophef over het duolegaat. De wetgeving zal binnenkort wijzigen en dat kan ook op u een impact hebben. We leggen u in dit artikel uit wat er juist zal veranderen binnen de legatenwetgeving en wat deze verandering voor u kan beteken. Lees onderaan ook hoe u gratis en vrijblijvend advies kan inwinnen.

Een testament legt vast wie uw vermogen zal erven. Wanneer u tijdig een testament opmaakt, zorgt u voor duidelijkheid en vermijdt u mogelijke discussies. Bovendien kan u een goed doel steunen dat u nauw aan het hart ligt. Een goed doel steunen via een legaat is een uitstekende manier om een blijvende, positieve impact te hebben op de wereld rondom u.

Een legaat aan het UZ Brussel: uw maatschappelijke impact

Dat geldt in het bijzonder voor een legaat aan het UZ Brussel. Door dit ziekenhuis op te nemen in uw testament verzekert u de beste zorg voor onze patiënten en geeft u onze onderzoekers de mogelijkheid om levensreddende behandelingen te ontwikkelen. Uw familie en vrienden zullen genieten van een betere zorg dankzij uw nalatenschap. Ons leven ligt immers in de handen van de ambulancier die ons net op tijd in het ziekenhuis krijgt. Van de dokter die de juiste handelingen uitvoert. Van de wetenschapper die het beschermende vaccin heeft gevonden. Met uw legaat maakt u hier het verschil.

Misschien hebt u al iets gehoord over het duolegaat: een systeem waar zowel het goede doel als uw andere erfgenamen wel bij varen…

Wetgeving duolegaat

Maar wat is een duolegaat? En ging dat niet afgeschaft worden? Wij hebben de antwoorden voor u!

Maak kennis met Dominique, de expert legaten in het UZ Brussel, zij verduidelijkt: “Een duolegaat (of ook omgekeerd duolegaat) heeft twee grote voordelen. Enerzijds steunt u er een goed doel mee, denk bijvoorbeeld aan een bepaalde dienst of onderzoek van het UZ Brussel. Anderzijds verlicht u de fiscale last van uw nabestaanden. De belasting die zij verschuldigd zijn op wat zij erven uit uw nalatenschap loopt al snel op van 25% tot 80%. Met een duolegaat neemt het goede doel deze fiscale last voor haar rekening in ruil voor een deel van het nalatenschap. Zo schenkt u aan een goed doel dat u nauw aan het hart ligt én houden uw nabestaanden netto meer over van de erfenis!”

“De wet rond legaten wordt inderdaad aangepast in juli 2021. Het klopt dat het duolegaat in Vlaanderen uitgehold wordt, en dus niet meer mogelijk is, maar in Brussel en Wallonië is dat niet het geval. Daar blijft het duolegaat wél bestaan, en dus ook het fiscaal voordeel!”, specifieert Dominique. “Bovendien blijft het in Vlaanderen nog steeds de moeite om een goed doel op te nemen in uw testament. De maatschappelijke meerwaarde die u realiseert valt niet te onderschatten.”

Gratis begeleiding bij uw legaat

De wetgeving rond legaten is nu al zeer complex, met de nieuwe wijzigingen zal dit niet eenvoudiger worden. Het is volstrekt normaal dat u met vragen zit. Gelukkig staat Dominique klaar om u te helpen. Ze is al enkele jaren actief in het UZ Brussel als verantwoordelijke legaten en kent de kneepjes van het vak. “Renée, mijn kleindochtertje is al meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen. Daarom zet ik mij met hart en ziel in voor het UZ Brussel. Mensen zoals u hebben een enorme impact op de goede zorg die dit ziekenhuis biedt. Ik vind het dan ook mijn plicht om u de begeleiding te geven die u verdient. Ik sta u met raad en daad bij.”

Dominique deelt haar expertise graag met u. Wilt u het UZ Brussel of een van haar projecten opnemen in uw testament? Neem dan contact op voor gratis, vrijblijvend advies over uw testament.

 

Dominique Van der Donckt - contactgegevens - legaten UZ Brussel

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons