Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851
Feb 2, 2021

Wereldkankerdag: de strijd tegen kanker in het UZ Brussel


In het UZ Brussel strijden we tegen kanker. Dat doen we via innovatieve behandelingen, wetenschappelijke onderzoeken en persoonlijke begeleiding van de patiënt. Want die patiënt staat steeds centraal. Afgelopen jaar heeft het ziekenhuis, met de hulp van de UZ Brussel Foundation, grote stappen gezet, maar we willen nog veel meer realiseren. Daarvoor rekenen we op jouw steun

Kanker is nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land. De kans is groot dat jij zelf al in aanraking kwam met kanker. Misschien heb je zelf iemand verloren aan kanker, of je kreeg de vreselijke diagnose zelf te horen. Voor wie deze verschrikkelijke ziekte overleeft is het leven nooit meer hetzelfde. En ook familie en vrienden lijden onder de diagnose. Het UZ Brussel doet er alles aan om kanker te bestrijden. En er is hoop, want met jouw hulp boeken we samen een grote vooruitgang!

Kanker: een strijd op vele vlakken

In het UZ Brussel zien we de strijd tegen kanker heel breed. We bieden de patiënt de beste behandelingen om een zo goed mogelijke overlevingskans te bekomen. Daarnaast gaan onze wetenschappers op zoek naar nieuwe behandelingen. Zo bieden we patiënten nieuwe perspectieven, ook wanneer zij nu uitbehandeld zijn.

En we doen nog meer. Het UZ Brussel zet ook in op het psychologische aspect en de revalidatie. De belevenis van de patiënt, en hoe die de behandeling ervaart, zijn ontzettend belangrijk. Denk maar aan De Appeltuin. In deze warme, huiselijke plek kunnen jonge kankerpatiëntjes en hun ouders terecht om zich te ontspannen, te spelen en samen te koken. Of Villa Samson, waar kankerpatiënten hun huisdier kunnen ontmoeten.

Na de behandeling kan hopelijk gewerkt worden aan de revalidatie. Zowel op fysiek vlak als op psychologisch en emotioneel vlak, want je stapt niet zomaar terug in je oude leven. Alles is anders na kanker. We bieden de patiënten en familie de broodnodige begeleiding in dit proces. In het UZ Brussel staat de patiënt altijd centraal.

Met de steun van donateurs

Hoe doet het UZ Brussel dat dan concreet, denk je vast? Heel wat onderzoeken en projecten mogen rekenen op de steun van de UZ Brussel Foundation en haar donateurs. Zo zorgen we samen voor hoop en perspectief voor onze patiënten.

Zo is er het onderzoek van prof. dr. Neyns en zijn team. Dit onderzoek haalde eerder al hoopgevende resultaten door immuuntherapie toe te passen op mensen met huidkanker. Dat baanbrekende werk van prof. dr. Neyns kan ook resultaat opleveren voor mensen met hersenkanker. Mensen zoals Ellen: “In juli 2015 kwam ik bij professor Bart Neyns terecht, diensthoofd van de medische oncologie in het UZ Brussel. Ik hield aan die eerste kennismaking één gevoel over: Eureka!! Het was alsof toen eindelijk alles op zijn plaats viel.”

Met de steun van onze donateurs konden we dit jaar ook nieuwe toestellen kopen, waaronder de Linac-MRI, een toestel dat ingezet wordt voor de behandeling van darmkanker en prostaatkanker, en de Vivascope, een toestel dat helpt in de strijd tegen huidkanker.

Wie vroeger voor prostaatkanker behandeld werd, moest maar liefst 39 bestralingen ondergaan. Omdat je met de Linac-MRI heel gericht kan bestralen boek je betere en snellere resultaten dan met klassieke radiotherapie. Er is bovendien minder kans op complicaties. De behandeling wordt ingekort tot één week in plaats van twee maanden!

En met de VivaScope 1500/3000® kan je huidweefsel heel nauwkeurig onderzoeken, zonder te snijden. Je checkt op de aanwezigheid van cellen die afwijken en weet heel snel of er sprake is van huidkanker. Zo worden overbodige operaties vermeden en krijgen patiënten sneller een belangrijk antwoord.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vooruitgang die we kunnen boeken dankzij de steun van onze donateurs. Er zijn nog heel wat plannen die we willen verwezenlijken. Daarvoor rekenen wij en onze patiënten op jouw steun. Klik hier om te steunen!

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons