Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851
Aug 23, 2022

1 september in De Appeltuin


De eerste schooldag is altijd een spannend moment, ook voor kinderen die in het ziekenhuis opgenomen zijn. Gelukkig kunnen zij in De Appeltuin school volgen. Juf Maryse vertelt waarom dit zo belangrijk is voor zieke kinderen.

We staan er niet graag bij stil, maar ook voor kinderen kan het fout gaan. Een langdurige ziekte, soms zelfs levensbedreigend. Het past niet in ons ideale plaatje. Toch zijn sommige kinderen van de ene dag op de andere hun onbezorgde jeugd kwijt. Hun leefwereld krimpt in tot een kamertje in een ziekenhuis.

Wanneer de school begint, slaat die rauwe realiteit nog harder in. Rondrennen op de speelplaats, geheimen delen met hun vrienden, nieuwe dingen leren … valt dat allemaal weg? Neen, dat laten we niet zomaar gebeuren! In het KidZ Health Castle bewegen onze experts hemel en aarde om peuters, kleuters, tieners … te genezen. In De Appeltuin doen we er alles aan om langdurig zieke kinderen vooral kind te laten zijn. Ook wanneer het schooltijd is.

Niemand kan dit beter uitleggen dan juf Maryse van De Appeltuin. Zij is één van de velen die het slopende ziekenhuisleven van kinderen kleur geven. Juf Maryse nam tijdens de grote vakantie graag de tijd om vijf vragen voor u te beantwoorden. Ons klasje in De Appeltuin lééft dankzij gemotiveerde juffen en meesters, maar ook dankzij jou...

Gratis naar de klas. Voor álle patiënten.

Alle patiënten kunnen gratis in De Appeltuin terecht. Daar maken we een erezaak van. Ouders hebben immers al genoeg zorgen aan het hoofd hebben.

Gratis betekent ook: gratis schoolgerief. Ook voor het komende schooljaar hebben we weer behoorlijk veel materiaal nodig. En dringend! Want anders zal er niet voldoende schoolgerief zijn om al onze patiëntjes onderwijs te bieden in het klasje van De Appeltuin. Jouw gift zorgt ervoor dat onze jongste patiënten essentieel schoolmateriaal krijgen. Ideaal voor een frisse start.

Zo beperken deze kinderen hun leerachterstand. Wanneer ze het ziekenhuis verlaten, kunnen ze weer aansluiten bij hun vertrouwde klasgenoten. En even belangrijk: jij geeft hen het gevoel dat ze er écht bij horen.

Tip: Voor een gift van 40 euro of meer krijgt u een fiscaal attest. Dit attest geeft recht op een belastingvermindering van 45%.

5 slimme vragen aan de juf!

Maryse Baeyens (54) is leerkracht in het kleuter en lager onderwijs. Sinds de nauwe samenwerking tussen revalidatieziekenhuis Inkendaal en het UZ Brussel komt Maryse ook langs in De Appeltuin. Meestal geeft ze les aan bed - alles op maat van onze jongste patiënten.

Lees verder onder de foto.

UZ Brussel Foundation - De Appeltuin - School - Maryse - begeleider - 2

Hoe start jij je dag?

Ik kom met de fiets naar het UZ Brussel. Eerst kopieer of lamineer ik wat. Daarna vul ik mijn kar met educatief materiaal. Dan kom ik eens kijken in De Appeltuin welke kindjes er van PICU (Pediatric Intensive Care Unit)of pediatrie of dageenheid zijn. En dan vliegen we erin!

Wat is je favoriete moment van de dag?

Eigenlijk knutsel ik graag. Maar ik probeer dat altijd te combineren met een activiteit waar schoolse vaardigheden in zitten. Zo zie je de kinderen bezig – al was het maar de pengreep bijvoorbeeld - en daar kan je verder op bouwen.

Wat zijn de troeven van onderwijs in De Appeltuin?

Om te beginnen wordt de schoolse achterstand beperkt. Je biedt ook structuur; vooral voor patiënten die lang opgenomen zijn is dit belangrijk. Kinderen houden zo ook contact met de buitenwereld. Bovendien biedt het klasje ook afleiding voor lichamelijke klachten.

Wie kan les volgen in De Appeltuin?

Aan elk opgenomen kind wordt onderwijs aangeboden, van kleuter tot secundair. Ook kinderen met een retardatie of neurologische aandoening krijgen onderwijs op hun ritme en niveau. Uiteraard moet de gezondheidstoestand onderwijs toelaten. Leerkrachten houden altijd rekening met de fysieke en emotionele toestand van het kind op dat moment.

Wat is je mooiste herinnering tot nu toe?

Oh, maar ik beleef eigenlijk elke dag mooie momenten. Ik kan daar echt van genieten als een kind blij is als je daar bent en als je ermee bezig bent. Of ouders die dankbaar zijn. Zo was er eens een papa die vertelde over zijn kindje: “Kan je dat nu geloven, die komt graag naar hier”. Dat zijn stuk voor stuk onvergetelijke momenten!

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons