Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851
May 17, 2021

Extra aandacht voor melanoom


Afgelopen jaar werd een op vijf melanomen niet opgemerkt. Onrustwekkend nieuws, want deze vorm van huidkanker is zeer gevaarlijk. Daarom wordt nu extra steun en aandacht gevraagd voor de preventie en behandeling van deze huidkankers. Ook door prof. Paul De Knop, die zich inzet voor kankerbestrijding.

Vorige week werd het nieuws gebracht dat een vijfde van de melanomen onopgemerkt blijft. Bovendien wordt een derde van de huidcontroles gemist door patiënten. Er bleven vorig jaar naar schatting 700 kwaadaardige huidtumoren onopgemerkt en dus onbehandeld. Door corona bezoeken minder mensen een dermatoloog, de gezondheidscrisis vormt zo een drempel voor de preventie en behandeling van huidkanker.

Paul De Knop steunt kankerbestrijding

Ook professor Paul De Knop kent de gevaren van een melanoom. Kort na de beëindiging van zijn mandaat krijgt de oud-rector van de Vrije Universiteit Brussel de diagnose dat uitgezaaide melanoomkanker werd vastgesteld. Maar Paul De Knop is een optimist en blijft niet bij de pakken zitten. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel maakt hij kennis met prof. dr. Neyns en immunotherapie. Al snel richt hij het Paul De Knop Fonds op. Hiermee zamelt hij geld in voor het onderzoek naar immunotherapie. Dat doet hij in nauwe samenwerking met de UZ Brussel Foundation en de VUB.

“Ik bleef altijd positief, want er is geen alternatief. Ik heb mijn behandelende arts aangeboden hem te helpen bij het verzamelen van fondsen, niet voor mezelf, wel voor anderen.” - Paul De Knop

Dankzij de immunotherapie van prof. dr. Neyns en zijn team hoeft deze ziekte geen doodsverdict meer te zijn. De therapie die de professor heeft ontwikkeld, heeft de kans op genezing van een paar procenten naar 30% procent gebracht. Maar verder onderzoek blijft nodig om nog meer mensen te kunnen helpen. Om deze onderzoeken alle kansen te geven zijn middelen nodig, en jouw steun maakt hier het verschil!

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een kwaadaardige vorm van een huidgezwel. Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen: deze liggen voornamelijk in de huid, maar je treft ze ook aan op andere plaatsen in het lichaam (zo ook in de ogen of in de slijmvliezen). De huidtumoren worden vaak geassocieerd met moedervlekjes en soms ontstaan deze tumoren ook in die moedervlekjes. Maar een melanoom kan zich evengoed vormen buiten een bestaande moedervlek.

Bescherm jezelf

Er is een verband tussen de blootstelling aan UV-stralen en huidkanker. Het is dus zeer belangrijk om je consequent te beschermen tegen deze stralen. Dit kan door regelmatig en voldoende zonnecrème aan te brengen met een hoge factor. Maar ook het dragen van kledij met lange mouwen en een hoofddeksel is belangrijk wanneer je in de zon komt. Mensen met een lichte huid of sproeten moeten extra voorzichtig zijn.

Dermatologen doen een oproep om de huid zelf goed in de gaten te houden en te controleren op verdachte vlekjes. Op de website euromelanoma.org wordt uitgelegd hoe je dat doet. Merk je een verdacht vlekje op? Neem dan contact op met je huisdokter of dermatoloog voor een consultatie.

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons