Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851
Jan 24, 2023

Bespaar mensen die aan endeldarmkanker lijden een onnodige operatie


Dankzij de nieuwste wetenschappelijke inzichten kunnen we veel mensen die aan endeldarmkanker lijden een onnodige rectumoperatie besparen. Maar om dit in de praktijk te brengen is dringend een nieuw bestralingstoestel voor contactradiotherapie nodig. Om dit aan te kopen hebben we jouw hulp nodig!

 

Steun hier banner

Je kent het Universitair Ziekenhuis Brussel, misschien werd je zelfs al bij ons geholpen? Als Foundation van het UZ Brussel zijn wij fier dat onze artsen continu op zoek gaan naar innovatieve of efficiëntere methodes om kanker te bestrijden. We willen je hier vandaag graag meer over vertellen. Want ook jij kent vast iemand met kanker. Dichte familie, een vriend, een collega, iemand uit de straat…

De huidige behandeling van endeldarmkanker

Vroeger was de ziekte vaak fataal; dankzij de wetenschap is dat gelukkig veranderd. Maar zelfs voor wie kanker overleeft, blijft het een lijdensweg. Dat beseft ook professor dr. Mark De Ridder, diensthoofd Radiotherapie van ons ziekenhuis, en expert in darmkanker: “Momenteel is de behandeling van endeldarmkanker als volgt: de tumor wordt bestraald, en daarna volgt een operatie. Hierbij wordt de endeldarm (rectum) bijna altijd verwijderd. Dat is problematisch ...”

Mensen bij wie het rectum is verwijderd, lijden vaak aan volgende symptomen:

 • Incontinentie en diarree. Beeld je in dat je twintig keer per dag naar het toilet moet!
 • Psychische klachten. De patiënt krijgt in sommige gevallen een stoma en moet dan wennen aan zijn nieuwe lichaam; het zelfbeeld kan hierdoor aangetast worden.
 • Verminderde seksualiteit. Er treden erectiestoornissen op, en de algemene seksuele beleving neemt drastisch af.

 

Een beter leven dankzij een uniek toestel

Dankzij de nieuwste wetenschappelijke inzichten kunnen we veel mensen die aan endeldarmkanker lijden een onnodige rectumoperatie besparen. Daardoor vallen ook alle negatieve gevolgen van die operatie weg. Die wetenschappelijke kennis wil professor De Ridder combineren met zijn expertise over contactradiotherapie. Maar om dit in de praktijk te brengen is dringend een nieuw bestralingstoestel voor contactradiotherapie nodig. Dit toestel biedt enkele belangrijke voordelen:

 • De lokale bestraling met dit toestel verkleint de kans op een operatie, zoals rectumverwijdering.
 • Zo geef je ook oudere patiënten, voor wie een operatie te risicovol is, een grotere overlevingskans.
 • Minder kans op bestralingsschade aan de omliggende organen.
 • Dankzij een eerdere studie kunnen we met meer dan 85% zekerheid voorspellen wie baat heeft bij dergelijke bestraling.
 • Het toestel is inzetbaar tegen meerdere kankers (endeldarm-, maar ook huid- en borstkanker).

 

De aankoop van dit toestel is uitermate belangrijk. Want het UZ Brussel is het enige ziekenhuis in België dat contactradiotherapie aanbiedt. De prijs van dit apparaat schommelt rond de 300.000 euro. Uiteraard komt er eerst een openbare aanbesteding, zodat we de scherpst mogelijke prijs bedingen. Intussen hebben we niet stilgezeten, en werd al een deel van de kostprijs ingezameld. Er blijft sowieso nog een groot bedrag te bekostigen. Om die laatste stap te zetten, richten wij ons tot jou, de lezer.

Jouw steun is essentieel

Daarom vragen wij jou vandaag om een bijdrage. Hoeveel? Schenk vooral wat je kunt missen. Of dat nu 25 euro, 30 euro of 40 euro is. Elke gift gaat naar de aankoop van een toestel in de strijd tegen (endeldarm)kanker. Jouw schenking wordt ongelofelijk gewaardeerd. Door ons, door professor dr. De Ridder, en vooral: door iedere kankerpatiënt die erbij gebaat is. We danken jou zeer voor jouw grote hart!

Bespaar mensen die aan endeldarmkanker lijden een onnodige operatie. Steun ons bij de aankoop van een nieuw bestralingstoestel voor contactradiotherapie. Klik hier om te doneren.

TIP: Voor giften vanaf 40 euro per jaar krijg je een fiscaal attest. Hiermee heb je recht op 45% belastingvermindering! Zo kost jouw gift van 40 euro in werkelijkheid maar 22 euro.

Heb je een brief in de bus gekregen die steun vraagt voor contactradiotherapie in het UZ Brussel? Overweeg dan zeker om ons te steunen! Dit kan op rekeningnummer BE75 3630 9458 5851. Het rekeningnummer op de brief, BE60 3630 5397 3870, is ook correct.

 

Steun hier banner

 

Hoe krijg je endeldarmkanker?

Er is niet één duidelijke factor aan te wijzen. Bij ongeveer 5 tot 10% van alle patiënten is de belangrijkste oorzaak erfelijke aanleg. Bij de niet-erfelijke gevallen lijken omgevingsfactoren zoals voeding en levensstijl een belangrijke rol te spelen, maar leeftijd blijkt toch de belangrijkste risicofactor. Vanaf je 50ste doe je er goed aan om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek “Dikkedarmkanker”. Als er in het stoelgangsstaal bloedsporen gevonden worden, is een darmonderzoek aangewezen.

 

Contactradiotherapie uitgelegd in één minuut

De klassieke behandeling bij endeldarmkanker is een operatie waarna de patiënt een stoma (kunstmatige anus) krijgt. Dat is ingrijpend, en veel patiënten zien daar uiteraard tegenop. Voor die patiënten kan contactradiotherapie een uitkomst bieden:

 • Het is een bestraling met röntgenstraling met lage energie: ze dringt slechts een paar millimeters door. De bestraling gebeurt inwendig, en precies op de tumor.
 • De therapie wordt vooral aanbevolen bij kleine tumoren die nog niet zijn uitgezaaid.
 • Ze kan ook worden gecombineerd met uitwendige radiotherapie en chemotherapie.
 • Eén behandeling duurt circa een uur. Vaak kunnen drie behandelingen al volstaan.

 

Enkele cijfers over endeldarmkanker

 • Dikkedarmkanker is in België de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen, en de derde meest voorkomende kanker bij mannen.
 • Elk jaar krijgen ruim 2.500 Belgen de diagnose endeldarmkanker.
 • Bij één op de drie patiënten met dikkedarmkanker bevindt de tumor zich in het laatste deel van de dikke darm: de endeldarm of het rectum.
parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons