Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel +32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851
May 4, 2021

Minder leed bij borstkankerpatiënten dankzij mini-magneetje


In het UZ Brussel kunnen we sinds kort niet-voelbare tumoren bij borstkankerpatiënten elegant markeren en tijdens de operatie met meer precisie terugvinden en verwijderen dankzij de Sentimag. In combinatie met de Magseed kunnen we patiënten binnenkort nog méér leed besparen. En jouw hulp maakt hier het verschil!

Een paar maanden geleden vroegen wij jouw hulp voor borstkankerpatiënten met lymfeklieruitzaaiingen. De reacties waren hartverwarmend. Dankzij de giften van velen konden we de Sentimag® aankopen. Vanaf nu kunnen onze artsen niet-voelbare tumoren bij borstkankerpatiënten elegant markeren en tijdens de operatie met meer precisie terugvinden en verwijderen. Voor onze borstkankerpatiënten met lymfeklieruitzaaiingen betekent dit dat we doelgerichter lymfeklieren kunnen opsporen en verwijderen. In sommige gevallen kan het verwijderen van alle okselklieren door deze nieuwe techniek zelfs vermeden worden. Het mooie is dat we borstkankerpatiënten binnenkort nog méér leed kunnen besparen met jouw hulp!

Magseed: minder ingrijpend, minder traumatiserend

De meeste borstkankers worden ontdekt als ze nog klein zijn; één op de drie tumoren zijn niet voelbaar. Wil je opereren, dan moet je de tumor dus eerst exact lokaliseren. Dat is niet zo evident.

Je kan een tumor lokaliseren via echografie, maar die methode is minder precies. Het kan ook via een ‘harpoen', een metalen gevlochten draadje met weerhaakjes, maar dat is vaak traumatiserend. De plaatsing gebeurt op de dag zelf; de patiënt moet dan geruime tijd stil blijven liggen tot aan de ingreep. Sinds kort bestaat er een derde methode: Magseed, in combinatie met de Sentimag®.

Magseed is een mini-magneetje dat door de radioloog in de borst geplaatst wordt, net naast de tumor. Dit is minder ingrijpend, minder traumatiserend en het kan al enkele dagen vóór de operatie, wat voor extra gemoedsrust zorgt. Tijdens de ingreep gebruikt de chirurg een magnetische sonde waarmee de tumor makkelijk terug te vinden is.

Enkel mogelijk dankzij de steun van donateurs

De keerzijde van de medaille? Zo'n mini-magneetje kost de patiënt ongeveer 300 euro. Jammer genoeg komt Magseed nog niet in aanmerking voor terugbetaling door de mutualiteit. Voor heel wat kankerpatiënten is die prijs onbetaalbaar, simpelweg omdat ze al veel medische kosten hebben. Daarom kiezen ze noodgedwongen voor een meer ingrijpende methode. Onze artsen beschikken met de Sentimag® over een sterke techniek. In combinatie met Magseed gebruiken we pas echt álle mogelijkheden van dit toestel.

Per jaar kunnen zeventig patiënten gebruik maken van deze innoverende behandeling. Daarom willen we 21.000 euro (70 x 300 euro) inzamelen. Een ambitieus bedrag, maar met jouw steun lukt dat!

PS: Geniet 45% belastingvermindering dankzij jouw gift

Dankzij jouw giften, vanaf 40 euro op jaarbasis, krijg je een fiscaal attest. Hiermee heb je recht op 45% belastingvermindering! Een gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro. Lees onze FAQ voor meer informatie over het fiscaal attest.

parallax_img

Contacteer ons

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan ons via telefoon of e-mail bereiken. Het UZ Brussel Foundation team helpt u graag verder.

Klik hier

Contact

Universitair Ziekenhuis Brussel

Brussels Health Campus


Laarbeeklaan 101 - 1090 Brussel

+32 (0) 2 477 57 11 - BE75 3630 9458 5851

Volg ons